Subsidie mogelijkheden

Subsidie mogelijkheden

Maak de buurt veiliger en krijg uw geld terug.
Sommige gemeenten luisteren goed naar wat er leeft in buurt en moedigen initiatieven van bewoners aan om hun buurt veiliger te maken. Dit gebeurt meestaldoor speciaal gevormde wijkteams. Een wijkteam, dat bestaat uit betrokken burgers uit een wijk, is ingesteld door de gemeenteraad en richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid in een bepaalde wijk. En dus ook de verkeersveiligheid. Op hun aangeven kunnen bv producten ter verbetering van de verkeersveiligheid worden aangeschaft met subsidie van de gemeente.

Voor iedere wijk is er het Buurtbudget, een eigen potje met geld, dat vaak ook wordt beheerd door het wijkteam. Iedere bewoner uit de wijk kan hierop aanspraak maken. Er zijn wel 4 algemene spelregels:

  1. De meeste (vaak grote) aanvragen moeten voor een bepaalde datum binnen zijn (meestal voor 1 april)
  2. Het idee moet de buurt wat opleveren
  3. bewoners moeten in de realisering ook een actieve rol spelen
  4. Het idee mag niet in strijd zijn met het beleid van de gemeente

Daarnaast heeft iedere gemeente natuurlijk een afdeling Verkeer & Veiligheid die verantwoordelijk is voor alle verkeersveiligheid, ook rondom scholen in uw straat.

Niet alle gemeenten geven geven geld terug voor de aanschaf van Verkeersmaatjes. Informeer naar de mogelijkheden van vergoeding bij uw gemeente.